Christopher Liljewall, SSK:s lagkapten den senaste säsongen, en slitvarg som jag vill påstå blivit mycket uppskattad hos majoriteten av SSK:s supporterskara. Detta tack vare hans uppoffrande spelstil och lojalitet för laget, en värdig lagkapten som till 110 procent stått upp för S:et och klubbmärket. Två säsonger i rad har han ingått i lagets mest producerande och bärande kedjor framåt. Och hans betydelse för hans kedjekamrater ska inte underskattas.

Undertecknad slog honom en signal för att kolla läget och höra om hans tid i SSK så här långt samt att få lite info om planerna för framtiden. När vi pratas vid så befinner sig ”Stoffe” hemma i Skåne men förklarar att han ska åka tillbaka till Södertälje eftersom han kontrakt löper till sista april.

Osäkert läge

- Jag ska tillbaka upp igen, jag har kvar lägenheten tills sista april och jag ska träna med vår   fysioterapeut. Just nu vet jag inte hur framtiden blir, ifall det blir SSK eller någon annan klubb. Vi  får se, det är ju ovissa tider även för klubbarna.

- Om vi tänker SSK, kontakten med ”Samme” Hur känns dialogen där ?

- Just nu så känns det ganska osäkert, samtalen med Micke är bra men i dagsläget har jag inte fått något kontraktsförslag att ta ställning till. På så sätt så är det lite osäkert för båda parter. Det är många bitar som ska falla på plats. Men än så länge har jag alltså inte fått något kontraktsförslag. Vi får se hur det blir.

Som det också skrivits tidigare i olika media så vill Christopher poängtera att han gjort klart för sportchef Mikael Samuelsson att han trivs bra i klubben och att han är intresserad av att förlänga. Men i dessa tuffa ” coronatider” så blir det såklart svårt för klubbarna att sätta en budget och därav inte veta vilka löner man har råd att erbjuda.

” Jag älskar att spela här. Känslan när man ser glädjen, att ge det till fansen som stöttar oss i vått och torrt, det är underbart” sa Liljewall i en intervju med hockeypuls i vintras. Detta understryker ytterligare vilka känslor för klubben han fått under dessa två åren.

- Hur resonerar du som spelare, är du inställd på att du behöva gå med på en lönesänkning i förhandlingen när du ska bestämma dig var du ska spela till hösten ?

- Det är så det ser ut just nu, vi är permitterade här precis som förutsättningarna är i andra föreningar, det är ju tuffa tider. Det är inget konstigt, kommer förmodligen att bli de förutsättningarna på flera håll.

- Ditt kontrakt går ju ut sista april, ingår du i träningstruppen tills då, eller hur funkar det ?

- Nä, de som har kontrakt för nästa säsong är de som ingår i träningsgruppen, vi som är permitterade, i princip de som tillhörde fjolårstruppen kommer att träna tre dagar med dubbelpass denna veckan gemensamt med övriga spelare. Sen två dagar med individuell träning efter ett träningsprogram. Det är egentligen inte så stor skillnad på träningsupplägget som vi brukar ha. Det blir väl så att man går till gymmet själv eller tar intervallträningen på egen hand exempelvis.

- Men som sagt, du är alltså sugen på att köra vidare ett år till med den satsningen gör. Om nu alla bitar faller på plats i förhandling och där fins ett ömsesidigt intresse från bägge parter. 

- Ja, det är jätteintressant med Södertälje. Har haft en väldigt bra tid här, har trivts jättebra med allting och vad det innebär så absolut ligger SSK högt på listan. Men som sagt är det många bitar som ska falla på plats. Och just nu har jag ju heller inte något kontraktsförslag att ta ställning till. Men vi har haft bra snack i alla fall, jag och Micke. Sen vad det mynnar ut i får framtiden utvisa.

Kontinuitet viktigt

Mina tankar om SSK:s satsning. 

För varje år vill klubben flytta fram sina positioner ytterligare, då är det ett naturligt steg att byta ut vissa spelare och spetsa och bredda till laget ytterligare. 

Men samtidigt behövs ändå hållas en viss kontinuitet. En del i det kan vara att få behålla den så framgångsrika linan med Olesen Liljewall och Blomstrand, fortsätta på den inslagna vägen och till och med öka produktionen framåt ytterligare ett snäpp.

Men hur det blir med den saken kommer vi att få anledning att återkomma till vid ett annat tillfälle. Det är mycket som ska klaffa om alla parter ska komma överens.

Så här resonerar Liljewall själv:

- Jo precis. Den biten är viktig för vilket lag du än pratar om. Sen blir det ju alltid att man byter ut lite spelare. Att man har har en plan för spelare som kommer in. Vad kan den här spelaren bidra med ? Vad är det för människa och vad är det för karaktär ? För att ta ytterligare kliv som lag.

Det var synd att säsongen som gick tog slut på det sättet det gjorde. Speciellt som vi vann första matchen i slutspelsserien, vi fick den start vi ville.

Med tanke på den utvecklingen och uppryckningen vi hade på hela laget så hade det varit kul att se vad det hade kunna bli av det på slutet. 

Men på nåt sätt under dessa två års tid så känns det ändå som att man har tagit steg. Både sportsligt och som klubb. Man har tillsatt en sportchef, att där inte är en person som typ gör allt.

När man påbörjat en resa som lag blir det snopet att det tar slut på det här sättet. Vi fick ju en häftig utveckling på laget. Det ska bli intressant att se hur klubben kan bygga vidare.

- Ja man såg ju sjukt mycket fram emot de roligaste matcherna för säsongen. Början av serien var inte bra. Det kan vi ju understryka men ju fler matcher ni spelade så blev ni lite av en lagmaskin tycker jag.

- Ja, det kändes precis som du säger. Problemet i början, vi spelade absolut inte bra. Vi hade ingen jämnhet i vårt spel. Men efterhand fick vi en helt annan trygghet, förlorade vi en match så studsade vi tillbaka igen på vinnarspåret nästa match liksom. 

Man lade snabbare den förlustmatchen bakom sig, i motsats till när det gick tyngre att det kändes som att det bara blev värre och värre. Vi hittade inte rätt i vårt eget spel, vi höll inte i pucken. I takt med att vi blev mer bekväma med pucken så såg man att det var den typen av spel med mer puckinnehav som funkade bättre för laget. Tror vi vann mot alla lag i serien och känslan var väldigt positiv mot slutet. 

Vi gjorde ingen bra match mot Västervik men på nåt sätt så lyckades vi hitta en väg att vinna och det är det som räknas i slutänden. 

Just den matchen, svårt att förklara men det kändes konstigt. Man visste inte om där skulle finnas publik på matchen till exempel och det speglade väl matchen lite också, det kändes inte som en slutspelsmatch. Känslan var i början att vi malde ner dem. Sen kom de tillbaka och kvitterade till 4-4 och vi tog ledningen igen och de kvitterade igen kort efter och så vidare. De gjorde väl typ fyra mål i pp och vi fyra mål i pp. Det svängde verkligen fram och tillbaka. 

Spelet var inte bra men som nämnts innan så likt ett maskineri så fortsatte vi att köra och det var ingen slump att vi lyckades trycka dit både 7-6 och 8-6.

- Även om Samme inte hade tillträtt som sportchef så kom han ändå ganska tidigt in i bilden och satte sin prägel på laget och spelet. Hur stor del hade han egentligen i vändningen på säsongen ? Eller var det ni spelare som tog tag i det på ett annat sätt och började inse vad som skulle krävas ?

- Det var nog en blandning av allting, förstå mig rätt men det kunde knappt bli sämre. Vi började slappna av lite, ändrade om lite i vårt grundspel. På nåt sätt fick vi ett lyft i det, vi ville spela mer med pucken. Micke såg hellre att vi spelade med pucken och att det kunde bli fel ibland än att vi bara skickade iväg pucken direkt. Kompetensen fanns ju i laget för att spela en mer attraktiv hockey med mer puckinnehav. 

Det är klart att han kom in med pondus men vi som lag höjde oss, gick ihop och blev tajtare som grupp. Vi knöt näven, det är inga andra än vi själva som kommer att vända detta, antagningen skulle vi vara med tåget eller så skulle det bli en sådan här säsong.

Vi fick några vinster, nån skitvinst där vi inte spelade bra men uppoffrande. Vi började att inse att det kommer göra ont att vinna matcher.

Ibland har man flytet och ibland inte. Men om man gör rätt i det uppoffrande spelet och grunderna så kan man vinna en match fast man inte spelar på topp.  

Liljewall i diskussion med domaren

- Man märker under matcherna att du är väldigt aktiv i diskussioner med domarna emellan avblåsningar och mellan periodpauser och så vidare. Vad säger ni till varandra egentligen ?

- Det gäller att ha en bra kommunikation, om det är för mycket gnäll. Man ska ta ett snack med lagkamraterna. Det kan vara en situation på isen som man undrar över. 

Ibland försöker man bara prata för att hitta en bra balans. det är inget lätt jobb för domarna heller. Ibland missar de nåt, de är inte mer än människor men samtidigt vet de att det är mycket som står på spel och då måste man också få visa känslor när man är så inne i matchen. Därför det blir endel resonemang med domarna, det är bättre att jag som kapten tar det än att hela laget ska tjafsa med domarna.

- SSK är ju en ganska stor klubb att spela i, där supportrar ibland ställer höga krav på såväl organisation som spelare och ledare. Hur märker man av det som spelare ? Ta sociala medier som ett exempel. Det kan bli ganska gnälligt i supporterled när resultaten uteblir.

- Jag tror det är väldigt individuellt, jag skulle säga att i fallet med sociala medier så finns de som gör det mer och vissa gör det mindre. Jag tror att det är viktigt att inte fokusera på det för mycket. Då finns risken att det låser sig än mer i tuffa tider.

Sen är det väl skönt i sig att det skrivs och pratas mycket för då visar det att folk bryr sig om SSK. Det är helt okej att engagerade supportar tycker och tänker men just när det kommer till personliga påhopp så ser jag hellre att man skickar hela laget under bussen istället. Men tycker det är det bra att man bryr sig och har åsikter, det finns ju lag där det kanske inte hörs något alls och då kanske där inte finns det riktiga intresset heller kring föreningen.

I motgång ska man kanske inte som spelare läsa så mycket på sociala medier, där kan stå rätt hårda grejer. Jag ser hellre att man sågar hela laget än att slakta en enskild individ. 

Där är aldrig nån som vinner eller förlorar en match ensam. Misstag kommer aldrig medvetet. 

Inte fika kompisar

- Du och Wernblom Jr var inte så bra kompisar när ni möttes. Är det så att sådant lägger sig efter en färdigspelad säsong eller kan det vara så att man har svårt för vissa spelare oavsett ?

- Vissa spelare har man oftare duster med när man möts. Man får skilja lite på människan på isen och människan utanför hockeyn. 

Själv är jag inte alltid guds bästa barn ute på isen, ganska hetlevrad, vill mycket där ute. Då faller det sig ganska naturligt att man hamnar i dispyter ibland. Man vill visa att man inte viker ner sig, stå upp för sig själv och för laget. 

Men visst, jag och Wernblom har haft rätt så många duster under årens lopp. Det var varit lite mer tjafs med honom än med andra, vad det beror på vet jag inte. 

Vi får se om vi möts igen och om det håller i sig igen eller inte.

- Han brås väl lite på sin far som också var hetlevrad den gode Magnus Wernblom men också en väldigt duktig hockeyspelare.

- Ja, absolut. Sen tycker jag Magnus var en tuff spelare men han spelade ärligt. Det är det som jag irriterar mig på Lukas, att jag tycker han spelar fegt och fult. Därav att vi ofta ryker ihop. Det tycker jag inte hans farsa gjorde. 

Samtidigt är det väl lite av hans uppgift också att få motståndarns ur balans. Så det är väl det som ligger bakom.

- Jag hoppas att du kör vidare nån säsong till i SSK, det hade jag uppskattat. Som sagt någon form av kontinuitet är ingen nackdel. Tror fler än mig uppskattar din uppoffrande spelsil och det du bidrar med inställningsmässigt både för klubben och laget. 

Att ha kvar linan med dig Olesen och Blomstrand hade varit viktigt, i synnerhet när man vet att ni är en formation att lita på när det gäller produktion offensivt. Risken att Olesen hamnar i SHL finns ju såklart och att Blomstrand lockas av andra anbud ska man ju också räkna med. Men jag tillåter mig att drömma lite i varje fall.

- Vi får se, det hade varit kul om det blivit så. Hur det än blir så har jag trivts väldigt bra och har varit oerhört stolt över att få representera SSK. Min förhoppningen är att det ska bli en lösning, vi får se om det blir så eller inte.

- Återigen, det uppskattas oerhört att du som spelare ”utifrån” krigar för vad som står på tröjan. Står upp för S:et till 110 procent. Det är sånt som vi fan brinner för och älskar att se. 

- S:et kommer alltid att vara större än namn och nummer. Kan man hitta den balansen att få spelare att kriga för S:et på det sättet kommer man att nå framgång. Det är jag helt övertygad om.Ett förtydligande: Det bör tas i beaktande att denna intervjun publicerades ca 2 veckor efter att den ägt rum.